exuviance clinic
Skin Health & Beauty 

ACNE

Exuviance kan hjälpa dig med acne

Många är de som ”provat allt” och som blir glada över att ha upptäckt Exuviance produkter och salongsbehandlingar. Huden blir klarare och utjämnad. Med Exuviance patenterade och väldokumenterade ingredienser fås ett tryggt och professionellt behandlingsprogram. Alfa Hydroxisyror (AHA) löser effektivt upp de ”proppar” som kan täppa till porerna och orsaka acne och pormaskar. Överskottsfett kontrolleras. AHA minskar även synbarheten av förstorade porer och minskar pigmenteringar orsakade av bla acne.

Hur går en acne behandling på en Exuviance klinik till?

En acnebehandling hos en Exuviance hudterapeut kan se lite olika ut beroende på problem. Gemensamt är att det genomförs en noggrann hudanalys efterföljt av en peeling som tar bort döda hudceller och möjliggör en grundlig portömning. I en typisk acnebehandling läggs fokus på att verkligen ”göra rent” i porerna. Det läggs också en ansiktsmask anpassad efter problem och hudtyp. En behandling avslutas alltid med en kräm, ibland också med en speciell acneprodukt eller ett serum.

En behandling kan göras i ansiktet eller, som också är vanligt, på ryggen. För att se ett resultat krävs en serie behandlingar. En enstaka behandling gör sällan stor skillnad, dessutom krävs en regelbundenhet så att problemen inte kommer tillbaks. I början kan det behövas mer täta intervall mellan behandlingarna, ca 1-2 veckor, för att efter hand ökas i takt med att huden förbättras. En tumregel är att behandling på salong ska utföras var 4-6 vecka, men det kan också gå kortare eller längre tid beroende på hudens tillstånd. Produkterna som används på en hudvårdssalong är speciellt utformade för den professionella behandlingen. De ger huden en maximal effekt   – allt för att lägga en så bra grund som möjligt för den fortsatta hemmabehandlingen.

Att tänka på vid Exuviance behandlingar mot acne

·        Att få bukt med sin acne kräver en aktiv insats från både hudterapeuten och dig. Problemen försvinner inte över en natt. Använd rekommenderade produkter hemma regelbundet. En behandling startar på en salong och avslutas hemma.

·        Uppge alltid till din hudterapeut om du använder receptbelagda, men också ej receptbelagda, läkemedel. En del läkemedel gör huden extra torr och känslig och behandling samt produktrekommendationer kan behöva anpassas till detta.

·        Det kan uppstå en negativ effekt i början när man börjar med Exuviance produkter samt behandlingar på salong. Det beror på att det sker en rengöring på djupet. Den acne som skulle ha uppkommit under de kommande veckorna, kan bryta ut tidigare. Efter detta blir huden som regel bara bättre.


Före & Efter Exuviance behandling Bildkälla: Exuviance.se


Vad är acne och oren hud?

Acne är ett inflammatoriskt tillstånd i huden som främst visar sig i form av det vi i dagligt tal kallar ”finnar”. Finnar är små upphöjda bölder i t ex ansiktet, på bröstpartiet, axlar eller rygg.

 Acne har egentligen sin orsak längre ner i huden, i talgkörtlarna. Talgkörtlarna producerar talg, hudens eget fett som smörjer och skyddar huden. Talgkörtlarna mynnar ut i porer, som ofta är synliga på t ex näsa och haka. Flest talgkörtlar finns i ansiktet och även i hårbotten, på axlar, rygg och bröstparti. Det är också i de områden som acne oftast uppkommer.

En för hög talgproduktion i kombination med tilltäppta porer och bakterietillväxt kan orsaka acne. Om porerna täpps till av för mycket talg och döda hudceller blir det en gynnsam miljö för bakterien Propionium Acnes att växa till sig och kroppen svarar med att bilda en inflammation, en ”finne”. Så kallade pormaskar som man ser i form av små svarta prickar eller vita knoppar, beror på att porerna är igentäppta av överskottstalg och döda hudceller. Det svarta är inte smuts som många tror, utan hudens pigment och döda hudceller. Pormaskar, kvisslor och finnar kallas ofta orenheter, även om det inte har med smuts att göra. Begreppet åsyftar att huden utseendemässigt inte är klar/ren.

Olika typer av acne

Talgproduktionen påverkas av hormoner, varför det är vanligt med acne i tonåren, men det är inte ovanligt med acne också upp i åldrarna. Hos kvinnor kan problemen ofta kvarstå eller uppstå senare i livet. Det finns många olika typer av acne. Mängden inflammationer (finnar) kan variera, liksom karaktären på dessa. I en del fall kan det uppstå bölder. Mängden och typen av pormaskar varierar också. En acnebenägen hud kan även vara olika fet respektive torr och olika ömtålig.

De allra flesta människor har/har haft pormaskar i någon utsträckning och har/har haft finnar någon gång då och då, men en del får så mycket acne att det upplevs som ett stort problem. Acne kan även orsaka bestående ärr i huden.

Hur behandla och förebygga acne och oren hud?

Kroppens hormonbalans, talgproduktion, förmåga att göra sig av med döda hudceller samt förekomst av acne-bakterien varierar från person till person och kan även variera hos en och samma person över tid. Det finns olika typer av behandlingar och hudvårdsprodukter som kan förbättra tillståndet och därmed utseendet. Medelsvår till svår acne kan behöva behandlas med receptbelagda läkemedel, t ex antibiotika som minskar bakterietillväxten eller läkemedel som minskar talgproduktionen eller ändrar hormonbalansen. Tyvärr har flera läkemedel biverkningar och det är inte alltid möjligt att fortsätta långvarigt. Problemen kan återvända efter avslutad behandling.

Med rätt daglig och regelbunden hudvård kan problemen minimeras och i kombination med behandlingar på en hudvårdssalong kan fina resultat uppnås och bibehållas. En hudterapeut avlägsnar de döda hudceller som täpper till porerna och genomför en grundlig portömning för att minimera uppkomsten av nya finnar. Alfahydroxisyror (AHA) är en väldokumenterad ingrediens i professionell hudvård med positiv effekt på acne och orenheter. AHA exfolierar huden skonsamt och löser effektivt upp de ”proppar” som kan täppa till porerna och orsaka acne. En del AHA:er har dessutom en fettlöslig egenskap och bidrar till att kontrollera överskottstalg. AHA minskar synbarheten av förstorade porer och minskar pigmenteringar orsakade av bl a acne. Den nya generationens AHA tillför också fukt, vilket är viktigt även för en acnebenägen hud.

Att tänka på

·        Välj en mild, tvålfri rengöring som inte torkar ut eller irriterar, använd morgon och kväll. Många tror att acne orsakas av smuts och tvättar huden för ofta eller med för skarpa produkter. En överdriven rengöring kan istället irritera huden och ge en negativ effekt.

·        Välj hudvårdsprodukter med beprövade ingredienser och vetenskaplig bakgrund. AHA/PHA, Salicylsyra och A-vitamin är exempel på välkända ingredienser med god effekt på acne. Fortsätt med ditt hudvårdsprogram även när huden blivit bättre annars kan problemen återkomma. En hudvårdsprodukt kan inte bota acne utan förbättrar symptomen.

·        Håll dig till en hudvårdsserie och ha tålamod. Det tar tid att se resultat, men är mödan värt. Att slarva med hudvården gör att önskat resultat tar längre tid eller uteblir. Att blanda produkter kan till och med ge en oönskad effekt.

·        Undvik att klämma finnar och pormaskar då det kan orsaka en ökad inflammation och ärrbildning. På hudvårdssalong avlägsnas pormaskarna effektivt och hygieniskt.

 

Acne och make-up

För dig som har acne eller oren hud och använder make-up är det av största vikt att du inte använder en make-up som förvärrar tillståndet. Exuviance Skin Caring Foundation är en vårdande make-up som innehåller PHA och som är idealisk för acnebenägen eller oren hud, då den täcker utan att täppa till porerna samtidigt som den vårdar huden och ger mycket fukt.


Acne Rosacea

Läs mer under Rosacea