exuviance clinic
Skin Health & Beauty 

Vad är Atopiskt eksem?

Atopiskt eksem är en relativt vanlig inflammatorisk hudsjukdom hos barn såväl som hos vuxna, och kännetecknas av att huden har en mycket hög känslighet. Huden reagerar "överdrivet" på den normala miljön och är torr, irriterad, röd och har ibland har sprickor, blåsor och sårbildning.

Orsakerna till atopiskt eksem är framförallt att hudens naturliga barriärfunktion är nedsatt och att hudens fuktbindande förmåga är försämrad. Hud med atopiskt eksem är därför extremt känslig för de flesta topikala (lokalt applicerade) hudvårdsprodukter, även vanliga rengöringskrämer och fuktkrämer. Varför man får atopiskt eksem är inte helt känt, men både arv och miljö har sannolikt betydelse.

Hos barn kallas det ofta för böjveckseksem, då det ofta förekommer i knä- och armveck. Hos vuxna förekommer atopiskt eksem ofta i ansikte, hårbotten, nacke och på händer.

Hur behandla och förebygga atopiskt eksem?

Vid misstanke om atopiskt eksem ska hudläkare rådfrågas. Vanligtvis behandlas atopiskt eksem med läkemedel som ska dämpa inflammationen i huden. Detta kombineras med olika mjukgörande krämer för att underhålla och smidiggöra huden. Insmörjning kan behövas göras flera gånger om dagen. Viktigt är också att undvika sådant som kan irritera och torka ut huden,  t ex överdriven tvättning i alltför varmt vatten och användande av tvål. Eksem tar i regel lång tid att få bukt med. Atopiskt eksem går inte att bota, men hudens utseende kan förbättras med hjälp av olika hudvårdsprodukter, hudvårdsbehandlingar och läkemedel. Rätt hudvårdsprodukter kan också göra att behovet av läkemedel minskar.

Att tänka på

  • undvik att använda vanlig tvål som ofta är uttorkande för huden
  • använd gummihandskar vid kontakt med hushållsrengöringsmedel om händerna är utsatta
  • tvätta inte utsatt hud alltför ofta i alltför varmt vatten
  • smörj in huden med icke-irriterande återfuktande kräm eller lotion regelbundet
  • undvik att klia på eksemen då de kan förvärras och infektioner kan uppstå
  • använd skonsam peeling då och då för att avlägsna de döda torra hudcellerna, var försiktig med scrubprodukter med korn som kan skada den redan känsliga huden.

 

Exuviance behandling mot atopiskt eksem

Behandling ger god effekt hos vuxna med atopiskt eksem

Behandling hos hudterapeut eller hudläkare med skonsamma fruktsyror har visats ha god effekt hos många vuxna med atopiskt eksem, med mindre torrhet och rodnad som resultat. Huden upplevs som mer intakt och finare.

 

 

 

 


                                                       Före Exuviance behandling mot atopiskt eksem

                                                   

                                                    Efter Exuviance behandling mot atopiskt eksem  

 

Tack vare ett patenterat system är Exuviance fruktsyror mycket milda och samtidigt effektiva. Det går inte att bota atopiskt eksem, men med rätt hudvårdsprodukter och hudvårdsbehandlingar kan hudens utseende förbättras så pass mycket att tillståndet blir mindre besvärande. Vid misstanke om atopiskt eksem bör en hudläkare alltid rådfrågas. Därefter kan en hudterapeut eller hudläkare ge råd om rätt hudvårdsbehandling och hudvårdsprodukter. Det är också mycket viktigt att undvika det som huden reagerar negativt på.

Att tänka på vid Exuviance behandling mot atopiskt eksem

 

  • Använd rekommenderade produkter hemma regelbundet. En behandling startar på en salong och avslutas hemma!
  • Ha tålamod och använd produkter från en hudvårdsserie.
  • Uppge alltid till din hudterapeut om du använder receptbelagda, men också ej receptbelagda, läkemedel. Behandling samt produktrekommendationer kan behöva anpassas till detta.
  • Undvik det som huden reagerar negativt på.