exuviance clinic
Skin Health & Beauty 

Exuviance keratosis pilaris behandling

Exuviance behandlingar och produkter med AHA och PHA har en peelande, mjukgörande och fuktgivande effekt som kan minska problemet med kosmetiskt besvärande knottror på överarmar, lår och kinder,

Keratosis Pilaris. 

AHA-peeling kan fås hos speciellt utbildade hudterapeuter eller hudläkare och kombineras med lämpliga hudvårdande produkter för hemmabruk. AHA och PHA har förutom de exfolierande och fuktgivande egenskaperna en rad andra positiva egenskaper för huden. Hudens elasticitet, fyllighet och hudton förbättras. Hudvårdande behandlingar kan inte ta bort orsaken till problemet, men minimerar uppkomsten så länge behandlingen pågår. Ibland är problemet så kraftigt att en högre koncentration av AHA är nödvändig än vad som kan ges hos en hudterapeut. De rekommenderar då dig vidare till hudläkare som erbjuder högre koncentration av AHA-peeling.

Svårare fall rekommenderas alltid att uppsöka läkare.

Att tänka på vid Exuviance behandlingar mot keratosis pilaris

  • Att få bukt med keratosis pilaris kräver en aktiv insats från både hudterapeutens och kundens sida. Problemen försvinner inte över en natt. Använd rekommenderade produkter hemma regelbundet. En behandling startar på en salong och avslutas hemma!
  • Uppge alltid till din hudterapeut om du använder receptbelagda, men också ej receptbelagda, läkemedel. En del läkemedel gör huden extra torr och känslig och behandling samt produktrekommendationer kan behöva anpassas till detta.
  • Undvik att peta och klämma på knottrorna då inflammation och ärrbildning kan uppstå.

 

Vad är Keratosis Pilaris?

Keratosis pilaris (ofta förkortat KP) är ett delvis ärftligt betingat tillstånd i huden som visar sig i form av små knottror lokaliserade till hårsäcksmynningarna i huden.

Detta tillstånd är relativt vanligt och de många små hårda knottrorna uppkommer på framförallt utsidan av överarmarna, men kan även finnas på kinder, lår och stjärtparti. De liknar gåshud. Inuti knottrorna kan det ofta finnas ett ihoprullat hår som inte kunnat växa ut. Orsaken till knottrorna är att huden blir ”förhornad”. Ett överskott av hudens protein blir tillsammans med döda hudceller till ”pluggar” i hårsäckens mynningar, vilket visar sig som knottror. De ger ingen klåda eller andra besvär, men känns sträva och utgör ofta ett kosmetiskt problem.

Hur behandla och förebygga Keratosis Pilaris?

Knottrorna kan försvinna eller bli färre av sig själv med tiden, men ofta önskas någon form av behandling.  All behandling av Keratosis Pilaris syftar till en uppmjukning av huden och en påverkan på förhorningen som är orsaken till knottrorna. Detta görs genom att återfukta/mjukgöra huden och avlägsna de döda hudcellerna genom exfoliering. Det finns många mjukgörande hudlotions, men det räcker oftast inte att endast mjukgöra hudytan. För att få en verklig effekt på detta tillstånd krävs att ingredienserna också har avfjällande/exfolierande effekt. Karbamid och olika AHA-syror är vanliga ingredienser som är väl beprövade i behandling mot KP. AHA, med sin peelande effekt tillsammans med PHA’s mjukgörande och fuktgivande effekt är mycket väl lämpade för detta problem. AHA och PHA har förutom de exfolierande och fuktgivande egenskaperna en rad andra positiva egenskaper för huden. Hudens elasticitet, fyllighet och hudton förbättras. AHA-peeling kan fås hos speciellt utbildade hudterapeuter eller hudläkare och kombineras med lämpliga hudvårdande produkter för hemmabruk. Behandling kan inte ta bort orsaken till problemet, men minimera uppkomsten så länge behandlingen pågår. Svårare fall rekommenderas uppsöka läkare.  Läs mer om Exuviance produkter mot Keratosis Pilaris

Att tänka på

 

  • Exfoliera och mjukgör drabbat område med dokumenterat effektiva och skonsamma ingredienser.
  • Undvik grova ”scrubprodukter” som kan vara för kraftiga för huden.
  • Tålamod och bibehållen behandling krävs, då huden alltjämt fortsätter att producera ett överskott att keratin som orsakar pluggarna i hårsäcksmynningarna.